Werkverslaving / Workaholisme / Bevlogenheid

Werkverslaving / workaholisme / Bevlogenheid

Veel mensen hebben zelf niet door dat ze ergens aan verslaafd zijn, ze bagatelliseren het en praten het (naar zichzelf toe) goed omdat ze het leuk, lekker of fijn vinden. Een werkverslaving wordt vaak niet herkend en onderkend. Wanneer iemand werkt vanuit een, vaak onbewuste, negatieve motivatie noemen we dit een werkverslaving. Ze denken dat ze dit moeten doen, vanwege bijvoorbeeld hun financiële situatie, ze praten zichzelf aan dat ze van alles ‘moeten’. Ze vluchten voor hun gevoelens en angsten (voor ontslag e.d.).

Burn-out

Op de lange duur werkt dit zeer destructief en kan iemand in een burn-out belanden, wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen. Deze mensen hebben een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel, obsessief gedrag, besteden minder tijd aan familie en vrienden en zijn minder betrokken bij andere activiteiten dan hun werk. Zij maken het werk tot het belangrijkste in hun leven. Een werkverslaving komt van binnenuit, ze zeggen (vaak onbewust) tegen zichzelf: “Wanneer ik niet werk, dan ga ik voelen en dat is niet fijn”. Dit geldt voor alle verslavingen, men doet (werk, sport, etc.) of gebruikt iets (alcohol, drugs, medicijnen, etc.) om niet te hoeven voelen wat er werkelijk speelt.

Bevlogenheid

Iemand die werkt vanuit een positieve motivatie kan net zo hard werken, alleen zal deze hier niet ziek of burn-out van raken. Deze mensen werken vanuit hun bevlogenheid, zij ervaren vooral voldoening, werkplezier en zijn zeer gemotiveerd. Zij zijn toegewijd en kunnen volledig in het werk opgaan en tevens de nodige afstand nemen. Zij zijn niet bang om te voelen wat er is en doen daar dan mee wat op dat moment nodig is.

Er zijn ook mensen met een werkverslaving terwijl zij ooit zijn begonnen met werken vanuit bevlogenheid. Ergens onderweg in hun carrière zijn deze mensen een obstakel tegen gekomen (in privé en/of werk) waardoor de situatie is veranderd en het ‘moeten’ en het gevoel van angst of verdriet (wat zij juist niet willen voelen) is gaan overheersen en de bevlogenheid plaats heeft gemaakt voor verslaving.

Verslavingen

“Gelukkig heb ik geen verslavingen” zei mijn coachee, “ik hou van mijn werk en doe het zo graag, dat ik tot ‘s avonds laat en in het weekend doorwerk. Ik kan moeilijk in slaap komen en heb weinig tijd voor mijn kinderen, ik wil graag van je horen wat ik daaraan kan doen”.

Veilige hechting

Ook blijkt er een verband te bestaan tussen werkverslaving bij mensen die geen veilige hechting hebben ervaren in hun jeugd of later in relaties en/of met een partner: Iemand kan bang zijn voor afwijzing en (steeds) harder gaan werken om dit te voorkomen. Veilige hechting wordt in verband gebracht met bevlogenheid.

Je zou kunnen vragen wat iemand drijft en belangrijk vindt in het werk. Iemand die energie heeft, enthousiast is en met stralende ogen over het werk praat, is waarschijnlijk bevlogen. Terwijl iemand die ontevreden (over zichzelf) is, perfectionistisch is, moe overkomt en moeilijk kan delegeren, is waarschijnlijk een workaholic. Deze snakt naar complimenten, beloning, voldoening, zelfvertrouwen en bevestiging en probeert dit uit het werk te halen i.p.v. uit zichzelf.