Sept’19 Verwachting

Verwachting versus hoop

Een verwachting is een beeld of aanname, welke je zelf gevormd hebt over hoe iets zou moeten verlopen of uitkomen. We onderscheiden realistische en onrealistische verwachtingen. Je maakt ze voor het grootste deel zelf. Jij bent er verantwoordelijk voor, een ander, de situatie of omstandigheid is niet verantwoordelijk voor jouw verwachtingen en/ of teleurstellingen.

Verschillende soorten verwachtingen

We kunnen verwachtingen hebben over o.a. het leven, onszelf en over anderen. Een verwachtingspatroon is gebaseerd op gedachten, over mogelijke toekomstige gebeurtenissen of uitkomsten, op grond van eerdere ervaringen of gangbare opvattingen. 

Wanneer een positieve verwachting niet uitkomt, ("ik verwacht dat je de beste wordt") dan is er teleurstelling en/ of boosheid ten opzichte van jezelf, anderen of de situatie. Komt een positieve verwachting wel uit, dan had je dit al verwacht en levert het geen extra energie op.

Wanneer een negatieve verwachting niet uitkomt/ meevalt, ("ik verwacht niet dat je gaat slagen") dan is het zonde dat deze negatieve gedachte, achteraf gezien niet nodig was geweest, het heeft je dan onnodig negatieve energie gekost.

Verwachtingen zijn in mijn beleving sowieso niet erg handig.

Een verwachting gaat uit van een beperkende gedachte, met een van tevoren vastgesteld verloop/ resultaat, hiermee sluit je andere mogelijkheden uit. We hebben niet alles zelf in de hand  en kunnen niet alles van tevoren weten of overzien. Wanneer je vooraf geen oordeel hebt over het eindresultaat (geen verwachting), is het gemakkelijker om na te denken over de verschillende manieren waarop je iets wilt/ kunt bereiken en is een eventuele andere/ negatieve uitkomst makkelijker te accepteren. Mogelijkheden zijn gebaseerd op het hier en nu en geven je de vrijheid om het resultaat open te laten.

Hoop

Hoop is iets anders dan een verwachting. Hoop is een open gedachte, net als een wens. Hierbij ben je je bewust dat iets anders kan verlopen dan je hoopt of wenst. Je calculeert een onzekerheid in. Hoop is positief, geeft ruimte en vrijheid en kan aanzetten tot meeleven en actie. Hierbij wordt de kans op de gewenste uitkomst vergroot, door persoonlijke inspanningen.

Bijvoorbeeld: "Ik hoop dat je de beste wordt", dan oordeel je niet over de uitkomst, je geeft jezelf/ de ander mogelijkheden en ruimte voor inzet, wat vervolgens een trots gevoel geeft wanneer het lukt. Bij een negatieve uitkomst kan je dan wel verdrietig zijn, je bent niet teleurgesteld en/ of boos op jezelf, een ander, de situatie of de omstandigheden, omdat je het risico van tevoren had ingecalculeerd.

HOOP OP HET BESTE, ZIE JE MOGELIJKHEDEN EN

ONDERNEEM ACTIE