Dec’19 Bereikbaar

Bereikbaarheid

Omdat we altijd bereikbaar kunnen zijn, hebben veel mensen het idee dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Het is juist heel goed om regelmatig je hoofd uit te kunnen zetten, je focus op andere zaken te richten en te ontspannen, dit komt zowel je welzijn als je productiviteit ten goede.

Om burn-out, slapeloosheid en/ of relatieproblemen te voorkomen, is het belangrijk om goede afspraken te maken over bereikbaarheid binnen en buiten werktijd.

Veel mensen zijn doorgeslagen in wat zij als urgent bestempelen. Wat sommige mensen in hun vrije tijd aan werk doen, is niet altijd nodig en kan vaak ook de volgende dag onder werktijd worden gedaan. Het eigen welzijn en dat van hun naasten, wordt in de waan van de dag vaak uit het oog verloren.

Vaak is het tevens de bedrijfscultuur waar iets in mag veranderen. Veel mensen worden erop aangekeken (of denken dit) wanneer ze niet direct reageren op een mailtje of appje. Het altijd bereikbaar zijn is blijkbaar de Norm geworden. Het zou heel positief zijn wanneer hier balans in komt; zo nu en dan buiten werktijd iets af maken of ergens op reageren is helemaal niet erg, zolang dit uitzonderingen zijn. Dit tij kan alleen keren wanneer meerdere mensen hier bewust op een andere manier mee omgaan, dan krijg je een ommezwaai in de bedrijfscultuur.

Wat kan je zelf doen

  • Plan realistisch en iedere begin van de dag opnieuw. Kijk vooruit en houd in je agenda ruimte voor onverwachte zaken.
  • Lees je mails op één of twee vaste tijdstippen op de dag en neem daar maximaal 20 minuten voor (pas dit aan, aan wat voor jou werkt).
  • Stuur de mensen die het aangaat één keer een mail waarin je aangeeft op welke tijd(en) jij je mails leest en wanneer zij een reactie van je kunnen verwachten. Eventueel kan je dit ook doen met standaard een automatisch antwoordbericht.
  • Zorg dat je op je werk duidelijk aangeeft wanneer mensen je mogen ‘storen’ en doe, indien mogelijk, daarbuiten je deur dicht en/ of geef consequent aan wanneer je bereikbaar of aanspreekbaar bent. Op deze manier weten anderen waar ze aan toe zijn en heb jij de rust om je werk te doen zonder gestoord te worden.
  • Zorg voor een duidelijke taakomschrijving en rolduidelijkheid.
  • Neem voldoende korte herstelpauzes, waarbij je jezelf weer terughaalt naar het hier en nu en je afvraagt of je (nog) wel bezig bent met wat je had gepland.
  • Zeg niet op alles wat je gevraagd wordt direct ‘ja’. Kijk eerst wat jouw verantwoordelijkheid is, wat jouw planning is en of het haalbaar is. Wanneer het jou niet uitkomt of je het niet wilt, mag je ook ‘nee’ zeggen.
  • Vraag, wanneer iemand iets van je wilt, welke prioriteit het heeft wanneer je daar iets anders voor moet laten liggen. Laat de ander dan zeggen wat jij mag laten liggen en maak de ander daar verantwoordelijk voor.
  • Wanneer iemand je iets vraagt, kijk dan alvorens je antwoord geeft, eerst door middel van vragen of diegene het zelf op kan lossen. Dit kost in het begin misschien wat meer van je tijd, op de lange duur pluk je hier beiden de vruchten van.
  • Bedenk dat je niet van iedere app-groep lid hoeft te zijn.  
  • Leg je telefoon thuis ergens neer waar je hem niet ziet en hoort.
  • Bespreek en overleg thuis wanneer je nog wilt/ moet werken en zorg dat de ander(en) daar zo min mogelijk last van ondervinden en compenseer dit.
  • Zorg, wanneer het echt noodzakelijk is om werk in privé tijd te doen, dat je daar dan voor jezelf een limiet aan stelt, bijvoorbeeld gedurende één uur na het eten en dat je dan alles opzij legt en je volledig richt op je ontspanning en omgeving.

IK WENS IEDEREEN EEN FANTASTISCH 2020 TOE!