Feb'20 Relatie

Waar man/ hij/ hem staat kan ook vrouw/ zij/ haar gelezen worden.

Jezelf mogen zijn in een relatie
Veel mensen doen zich in het begin van een relatie bewust/ onbewust anders voor dan ze werkelijk zijn, uit onzekerheid of om in de smaak te vallen bij de ander. Na verloop van tijd gaat dit ze opbreken, omdat ze door niet ‘zichzelf’ te zijn veel energie verliezen. Na een periode van verliefdheid komt de aandacht voor andere dingen weer terug en komt het ‘ware zelf’ naar boven. De ander kan zich dan op een bepaalde manier ‘bedrogen’ voelen, omdat die juist verliefd was geworden op die bijvoorbeeld zo: Liefdevolle, behulpzame, zorgzame, romantische, bourgondische, intelligente, aantrekkelijke, slanke, actieve, sportieve, creatieve en sociale vrouw.

De man heeft dan bepaalde verwachtingen die zij op de lange duur niet waar kan maken. De vrouw kan dan de neiging hebben op haar tenen te gaan lopen om te voldoen aan zijn verwachtingen. Zij laat de man dan over haar grenzen heengaan en gaat daar zelf ook overheen, zo bedriegt ze niet alleen de ander, maar vooral zichzelf. Dat is een onwenselijke situatie.

Het is belangrijk dat, in een relatie, ieder zichzelf mag zijn en blijven. Wanneer je elkaars verschillen respecteert en accepteert dan kan een relatie juist uitdagend en fijn zijn. Bij stellen die niet altijd even gelukkig zijn in hun relatie, zie je vaak dat de één de ander wil veranderen. Dat is niet de juiste weg, want dan gaat één van de twee of gaan beiden op hun tenen lopen en dat breekt ze op den duur op. Wat je wel kunt veranderen is je eigen gedachten, oordelen, overtuigingen, houding, gedrag en de manier waarop je tegen dingen aankijkt. 

Tips 

1. Begin bij jezelf
Je kunt pas echt liefhebben wanneer je jezelf liefhebt en liefdevol met jezelf omgaat. Denk niet dat de/ een ander jou gelukkig kan maken of jouw problemen kan oplossen. Je zult altijd eerst met jezelf aan de slag mogen gaan (dit geldt voor beiden) om uiteindelijk een liefdevolle relatie met elkaar te kunnen hebben en elkaars ‘kers op de taart’ te zijn.

2. Gun elkaar ruimte en vrijheid
In een goede relatie accepteer je elkaars verleden, ondersteun je iemands heden en stimuleer je elkaars toekomst, zonder jezelf centraal te stellen. Een fijne partner moedigt je aan om te ontwikkelen, boven jezelf uit te stijgen en onafhankelijk te zijn. Door jezelf en de relatie te vertrouwen kan je de ander ruimte geven zonder bang te zijn de ander te verliezen. 

3. Een goede relatie betekent hard (blijven) werken
In goede tijden is het belangrijk om dit niet als ‘normaal/ vanzelfsprekend’ te zien, bedenk juist dan wat maakt dat het goed gaat, geef daar aandacht aan en houd dit vast. In slechte tijden is het belangrijk om elkaar te ondersteunen, aan te vullen en waar nodig jezelf tijdelijk aan de zijlijn te zetten. 

4. Communiceren
Zuiver communiceren en blijven communiceren is misschien wel het belangrijkste in een relatie. let daarbij op dat je

  • Praat vanuit je eigen behoeften en gevoel, in plaats van over wat de ander verkeerd doet. 
  • Luister eerst met aandacht, vertel wat je gehoord hebt en vraag of dit klopt, alvorens te reageren. 
  • Geef de ander ook ruimte in het gesprek, reageer op de non verbale signalen van de ander. 
  • Blijf bij de kern van je onderwerp, houd het kort en check of de ander gehoord heeft wat jij bedoelt.
  • Denk na over wat je gaat zeggen, voordat je antwoord geeft. 
  • Let op je lichaamshouding: Een open houding zorgt voor verbinding.
  • Besef dat je het niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn, het is fijn te weten hoe de ander ergens instaat zodat je daar rekening mee kunt houden.
  • Vermijd woorden als ‘altijd’, 'nooit’, 'iedereen' en 'niemand'. 
  • Blijf bij het onderwerp.
     

5. Verwondering
Denk niet dat je de ander na verloop van tijd wel kent en weet wat ze wel of niet denkt of gaat zeggen/ doen. Dit kan leiden tot onbegrip en ergernis bij de ander. Hiermee ontneem je jezelf en de ander de verwondering, verbazing en groei in de relatie. 

6. Bied je excuses aan 
Wanneer je merkt dat de ander last heeft van jouw gedrag, neem dan je verantwoordelijkheid en bied je excuses aan, zonder te bagatelliseren, te wijzen naar de ander, te liegen, je te verdedigen of deze excuses even later weer te ontkrachten.

7. Vergeef jezelf en de ander
Vergeven is belangrijk om zaken af te kunnen sluiten, te laten rusten en te accepteren wat is. Kom niet op oude zaken terug, haal geen oude koeien uit de sloot, blijf in het hier en nu.

8. Tijd maken voor de ander
Liefde betekent je eigen leven leiden en dit tegelijkertijd delen met de ander. Zuiver communiceren, over leuke en minder leuke zaken, is de basis voor een gezonde relatie.
Er is nooit een reden om de ander te ‘negeren’. Maak het verschil voor de ander, elke dag opnieuw. Een mooie vraag die hierbij aansluit is je partner iedere dag te vragen: “Wat kan ik vandaag voor jou betekenen?” 

9. Van ‘wij’ naar ‘ik en jij’
Er komt een moment in de relatie dat ‘wij’ weer ‘jij en ik’ wordt. Je wordt je ervan bewust dat je geliefde bijvoorbeeld andere verlangens, hobby’s, dromen en meningen heeft dan jijzelf. Dat zijn of haar wensen soms zelfs in conflict zijn met die van jou. En je merkt dat de ander hetzelfde ervaart. Dat kan een schok zijn. Het ideale plaatje van twee mensen die naadloos bij elkaar passen, spat uit elkaar en je weet even niet hoe het verder moet.

10. In vrijheid verbonden
In succesvolle, volwassen liefdesrelaties vinden partners een balans tussen individualiteit en het ‘wij gevoel’. Tussen elkaar stevig vasthouden en vrijlaten. Er is verbondenheid in vrijheid. Er zijn momenten waarop compromissen worden gesloten en momenten waarop de eigen belangen worden verdedigd. Wanneer je je eigen persoonlijkheid bewaakt, kan je je kracht en unieke talent vasthouden en wanneer je je open en kwetsbaar op durft te stellen kan je van de ander leren en groeien.

WANNEER WE ONS AANPASSEN OM DE ANDER NIET KWIJT TE RAKEN, VERLIEZEN WIJ ONSZELF