Apr.'22 Belangrijkste

(Waar hij/ hem staat, kan ook zij/ haar gelezen worden en v.v.)

Belangrijkste
Wanneer ik aan mijn cliënten vraag; “wie of wat is het belangrijkste in jouw leven?”, dan krijg ik eigenlijk altijd als antwoord: ‘Mijn gezin’ of ‘mijn partner’ of ‘mijn familie’. En wanneer ik daarna vraag; “waaraan besteed jij de meeste aandacht en tijd?”, dan is het antwoord van de meerderheid; ‘mijn werk’ en daarna 'vrienden' of 'sporten' e.d. Wanneer ik ze confronteer met dat dit dan niet klopt, dan zeggen ze op een verontschuldigende manier: “Ja, maar mijn werk is ook voor mijn gezin belangrijk, want daardoor kunnen zij goed leven en leuke dingen doen”. Vaak wordt vergeten dat het verdwijnen in je werk en andere bezigheden buitenshuis, in veel gevallen tekortdoet aan je relatie en gezin en dat de relatie dan uiteindelijk op springen kan komen te staan. Vraag je af of wat je zegt klopt en of dit overeenkomt met wat je doet, is dit congruent?

Vanzelfsprekend
Het wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd dat de partner qua aandacht genoegen neemt met een derde, vierde of soms wel tiende plaats. En men is dan verbaasd wanneer de partner chagrijnig wordt, eisen gaat stellen en of ook haar eigen weg gaat of dat, in het ergste geval, de relatie op de klippen loopt. Het excuus is dan vaak: “Ik doe zo mijn best en doe het toch allemaal voor jou en de kinderen, jullie willen hier toch wonen en mooie kleren hebben, etc.?” 

Vraag je af
Werk je echt zo hard om goed voor je gezin te kunnen zorgen, moet je zoveel tijd buitenshuis doorbrengen? Of spelen er ook andere zaken op de achtergrond mee, zoals bijvoorbeeld:

  • Dat je je werk en de buitenwereld boven je partner/ gezin stelt, omdat je belangrijk en aardig gevonden wilt worden.
  • Dat je het belangrijker vindt dat de buitenwereld jou hoog heeft zitten, dan je partner/ gezin en je hen als vanzelfsprekend beschouwd.
  • Dat je status belangrijk vindt.
  • Dat je hoge materiele wensen hebt.
  • Dat je jezelf en of anderen wilt bewijzen wat je allemaal kunt.
  • Dat je jezelf nooit goed genoeg vindt.
  • Dat je vooral je eigen behoeftes invult, zonder oog te hebben voor de behoeftes van je partner/ gezin.
  • Dat de combinatie werk en gezin te zwaar voor je is.
  • Dat je je ‘echte’ verantwoordelijkheden uit de weg gaat.
  • Etc.

Aandacht
Wees eerlijk naar jezelf en ga (onder begeleiding) ermee aan de slag. Hard werken kan geen kwaad zolang het niet ten koste gaat van jezelf, je partner, kinderen, familie en vrienden. Wanneer je zegt dat zij het belangrijkste in je leven zijn, dan kan je wel eens van een koude kermis thuiskomen als je ze, zonder overleg, langdurig geen of te weinig aandacht hebt gegeven. Vaak komen mensen pas naar mijn praktijk als er een volledig uit de hand gelopen relatiecrisis is. Dat is heel zonde, vaak hebben ze dan alle signalen gemist of genegeerd en gedacht of gehoopt dat het op den duur vanzelf wel weer goed zou komen. Realiseer je dat een relatie hebben, hard (blijven) werken betekent: Liefde is een werkwoord en houden van…. is een keuze! Werken aan je relatie, betekent werken aan jezelf!

Keuzes
Geef je naasten hier ook keuzes in. Zoek naar een  balans tussen je werk en privé, waarin ieder zich kan vinden. Deel je zorgen, gevoelens en gedachten en overleg met elkaar wat de beste weg is en zorg dat je het daar over eens wordt. Maak tijd voor elkaar, geef elkaar iedere dag liefdevolle aandacht! Aandacht geven hoeft niet veel tijd te kosten, het gaat om kleine gebaren, attent zijn en verbinding zoeken vanuit oprechtheid.

Wanneer je hier niet goed in bent, zorg dan dat je hier (onder begeleiding) tools voor krijgt en deze inzet en gebruikt! Jouw acties, zowel positief als negatief, zorgen voor reacties! Onderschat dit niet, wees omgevingsbewust!

JE EXCUSES MAKEN HOEFT NIET ALTIJD TE BETEKENEN DAT JE FOUT ZIT, HET BETEKENT DAT JE DE WAARDE VAN JE RELATIE VERKIEST BOVEN JOUW EGO