Okt' 11 Grenzen

Waar liggen jouw grenzen en hoe geef jij deze aan?

Realiseer je altijd dat jij goed voor jezelf mag zorgen, een ander gaat dat niet voor jou doen. Dat moet je ook niet willen, want dan zou je jezelf afhankelijk maken van een ander en dat schaadt je zelfvertrouwen.

Zo mag een ander dan ook goed voor zichzelf zorgen, dat hoef jij niet te doen. Je zou de ander te kort doen wanneer je denkt dat die ander dit niet zou kunnen.

Wanneer alle (volwassen en gezonde) mensen hun verantwoordelijkheid zouden nemen voor de eigen gedachten, gedrag, gevoel, welzijn en geluk, dan zou iedereen zich (verder) kunnen ontwikkelen en daardoor groeien. Hierdoor zou het zelfvertrouwen en het geluk van velen zich op een mooie manier kunnen verbeteren.

Op het moment dat je ‘ja’ zegt tegen een ander, dan zeg je (meestal) ‘nee’ tegen (iets van) jezelf. En op het moment dat je ‘nee’ zegt tegen een ander dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf.

Je kunt toetsen of je jezelf, tekort doet door te voelen wat een ‘nee’ jou op gaat leveren en wat het met jou doet. Gaat het je iets positiefs opleveren en voelt het goed, dan kun je met een gerust hart ‘nee’ zeggen. De ander zou niet willen dat jij je ‘opoffert’, dat zou naar diegene ook niet eerlijk en aardig zijn.

Een ander kan nooit over jouw grenzen gaan wanneer jij je grenzen duidelijk aangeeft, het is jouw verantwoordelijkheid om dit te doen, niet van de ander.

Het aangeven van je grenzen doe je door duidelijk te zijn in wat jij wel of niet wilt, wat dat met jou doet en waar jij behoefte aan hebt en wat jij daarbij voelt.

Hoe eerder je dit doet, hoe prettiger dit voor een ieder is, er kunnen dan geen misverstanden ontstaan en ieder weet waar die aan toe is. Dit noemen we ook wel assertief gedrag, wat iets anders is dan agressief of bijdehand gedrag. Assertief zijn is: Met respect voor jezelf en daarmee ook voor de ander.