Coach Gouda

HSP EN HOOGGEVOELIGHEID

HSP 

Hoog Sensitieve Personen (HSP) zijn mensen die alles intensiever beleven dan de gemiddelde mens, ze zijn gevoeliger voor indrukken van de buitenwereld. Hoogsensitiviteit is een mooie toegevoegde waarde wanneer je het op een goede manier kunt hanteren. Het kan voor de persoon zelf en zijn/ haar omgeving soms lastig zijn, wanneer zij zich er niet bewust van zijn en niet weten hoe ermee om te gaan.

Hoog Sensitieve Personen

 • Voelen stemmingen aan van anderen, zijn emotioneel, zorgzaam, voelen diep en worden snel geraakt.
 • Denken diep na over veel dingen en in het bijzonder over hun roeping (missie) in het leven.
 • Zijn bewust en nemen intens waar, zijn gevoelig voor stress.
 • Zijn intu├»tief.
 • Kunnen overstelpt worden door bepaalde sferen, kleuren, geuren, geluiden, smaken, mensen, etc.
 • Beleven zaken intenser/ heftiger.
 • Zijn, net als 'gewone' mensen, allemaal anders.

Valkuilen voor HSP kunnen onder andere zijn

 • Perfectionisme.
 • Overbezorgdheid.
 • Zich te verantwoordelijk voelen.
 • Te hard werken.

HSP hebben een groter risico op

Overprikkeling is niet handig, net als een omgeving waarin je je niet kunt ontwikkelen, beiden geven stress. Structuur en balans tussen gevoel en verstand, zijn van groot belang om overstimulatie beheersbaar te houden.

Yes kan je begeleiden bij

 • Het aanbrengen van structuur in je leven. 
 • Hoe je je intensiteit onder controle kunt houden en als kracht kunt gebruiken.
 • Hoe jij jouw persoonlijke, interpersoonlijke grenzen en eigenwaarde kunt ontwikkelen.
 • Het onderzoeken, waar nodig, wat voor jou het meest geschikte werk zou kunnen zijn. Vaak hebben HSP'en een baan onder hun niveau om stress te vermijden. Door het gemis aan inspiratie en bevrediging, wordt dit soort werk dan juist zeer stressvol. Het is noodzakelijk om voldoening te vinden in kwalitatief en zinvol werk.

Ik las laatst: Dat 'hsp-deskundigen' het er onlangs over eens zijn geworden dat hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid (in ieder geval in Nederland) hetzelfde zijn. Ik kan hier niet achter staan, mijns inziens zijn er wel degelijk verschillen.

De verschillen tussen 'hoogsensitief' en 'hooggevoelig', zoals ik (Yes) er naar kijk

Hoogsensitief (HSP = Hoog Sensitief Persoon)

Wanneer iemand hoogsensitief is, dan zijn het bewustzijn en de zintuigen (voelen, ruiken, proeven, horen, zien) bij deze persoon gevoeliger dan bij anderen. Hoogsensitieve mensen hebben een hoog en snel opmerkingsvermogen en een scherp oog voor detail. Zij hebben de mogelijkheid om hier op af te stemmen en de aandacht daar wel/ niet op richten. Hoogsensitiviteit gaat meestal samen met een positieve, bewuste levenshouding. Mensen die hoogsensitief zijn kiezen voor een prettige omgeving. Wanneer zij zich in een bepaalde omgeving niet op hun gemak voelen gaan zij dit uit de weg. Zij zijn zelfbewust en kunnen zich goed redden. Zij zijn Intu├»tief, voelen sferen en stemmingen van anderen feilloos aan, pikken signalen op en zij voelen zich vaak verantwoordelijk om daar iets mee te (moeten) doen. Hoogsensitiviteit zie ik als een prettige, toegevoegde eigenschap, waar je goed mee kunt (leren) omgaan. Mensen met hoogsensitiviteit, die hier niet handig mee omgaan (bijvoorbeeld doordat zij zich hier niet bewust van zijn), kunnen overspoeld raken door alles wat op hun af komt vanuit de buitenwereld. Hoogsensitiviteit is aangeboren. 

Een hoogsensitief persoon kan, door teveel stress, hooggevoelig/ overgevoelig worden. 

Hooggevoelig

Wanneer iemand hooggevoelig is, dan voelt deze persoon zich in allerlei omstandigheden kwetsbaar. Hooggevoelige mensen zijn steeds alert; overal kunnen zij prikkels ervaren, waardoor zij uit balans kunnen raken. Zij ervaren veel stress en kunnen moeite hebben met voor zichzelf opkomen en 'nee' zeggen. Ze kunnen het idee hebben dat ze niet voldoen aan de eisen van anderen, voelen zich snel aangevallen en op de tenen getrapt. Vaak is deze (over)gevoeligheid ontstaan in de jeugd, waarbij diegene een gevoel van veiligheid heeft gemist en dit meeneemt in de volwassenheid. Hooggevoeligheid is aangeleerd gedrag en kan dan ook vervangen worden door ander gedrag, waardoor de hooggevoeligheid af kan nemen.

Hooggevoeligheid kan aanwezig zijn, zonder dat iemand hoogsensitief hoeft te zijn.

Samenvattend staat hoogsensitiviteit gelijk aan 'fijngevoeligheid' en hooggevoeligheid gelijk aan 'overgevoeligheid'.

MAAK EEN KWALITEIT VAN JOUW HOOGSENSITIVITEIT

AGENDA WORKSHOPS EN CONTACTDAGEN

NIEUWSBRIEF