Coach Gouda

WEBLOG

19dec

Hoogsensitiviteit en Hooggevoeligheid, zoals ik er naar kijk

De woorden 'hoogsensitief' en 'hooggevoelig' worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl dit mijns inziens niet handig is, omdat ik duidelijke verschillen hiertussen zie. Ik las laatst: Dat 'hsp-deskundigen' het er onlangs over eens zijn geworden dat hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid (in ieder geval in Nederland) hetzelfde zijn. Ik kan hier niet achter staan, mijns inziens zijn er wel degelijk verschillen.

Hoogsensitief (HSP = Hoog Sensitief Persoon)

Wanneer iemand 'hoogsensitief' is, dan zijn het bewustzijn en de zintuigen (voelen, ruiken, proeven, horen, zien) bij deze persoon gevoeliger dan bij anderen. Hoogsensitieve mensen hebben een hoog en snel opmerkingsvermogen en een scherp oog voor detail. Zij hebben de mogelijkheid om hier op af te stemmen en de aandacht daar wel/ niet op richten. Hoogsensitiviteit gaat meestal samen met een positieve, bewuste levenshouding. Mensen die hoogsensitief zijn kiezen voor een prettige omgeving. Wanneer zij zich in een bepaalde omgeving niet op hun gemak voelen gaan zij dit uit de weg. Zij zijn zelfbewust en kunnen zich goed redden. Zij zijn Intu├»tief, voelen sferen en stemmingen van anderen feilloos aan, zij voelen zich vaak verantwoordelijk om daar iets mee te (moeten) doen. Hoogsensitiviteit zie ik als een prettige, toegevoegde eigenschap, waar je goed mee kunt (leren) omgaan. Mensen met hoogsensitiviteit die dit niet handig gebruiken (bijvoorbeeld doordat zij zich hier niet bewust van zijn), kunnen overspoeld raken door alles wat op hun af komt vanuit de buitenwereld. Hoogsensitiviteit is aangeboren. 

Een hoogsensitief persoon kan, door teveel stress, hooggevoelig/ overgevoelig worden. 

Hooggevoelig

Wanneer iemand hooggevoelig is, dan voelt deze persoon zich in allerlei omstandigheden kwetsbaar. Hooggevoelige mensen zijn steeds alert; overal kunnen zij prikkels ervaren, waardoor zij uit balans kunnen raken. Zij ervaren veel stress en hebben moeite met voor zichzelf opkomen en 'nee' zeggen. Ze kunnen het idee hebben dat ze niet voldoen aan de eisen van anderen, voelen zich snel aangevallen en op de tenen getrapt. Vaak is deze (over)gevoeligheid ontstaan in de jeugd, waarbij diegene een gevoel van veiligheid heeft gemist en dit meeneemt in de volwassenheid. Hooggevoeligheid kan aanwezig zijn, zonder dat iemand hoogsensitief hoeft te zijn. Hooggevoeligheid is aangeleerd gedrag en kan dan ook vervangen worden door ander gedrag, waardoor de hooggevoeligheid af kan nemen.

Samenvattend staat hoogsensitiviteit, mijns inziens, gelijk aan 'fijngevoelig' en hooggevoeligheid aan 'overgevoelig'.

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

NIEUWSBRIEF