Mrt'14 Zingeving

Wanneer je nare of heftige dingen meemaakt, dan kun je je afvragen wat daar de zin of het nut van is en dan zou het kunnen zijn, dat je de zin in jouw leven kwijtraakt. Besef dat het niet de veranderende omstandigheden zijn, die maken dat je je voelt zoals je je voelt. Het is de betekenis die jij eraan geeft.

Wij geven zelf zin aan ons leven. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Wanneer er verdrietige dingen gebeuren is het moeilijk om daar enige zin aan te (willen) geven. Het kan fijn zijn en helpen om het leven te zien als een leerschool, waarbij alles wat er gebeurt een positieve intentie of bedoeling heeft, ook al lijkt dit vaak niet zo. Deze manier van kijken naar het leven, kan het (weer) zinvol en de moeite waard maken.

Het gevoel van zin en / of nut wordt gevoed door:

  • Vrijheid: Dit betekent dat jij je vrij voelt om keuzes te maken die echt bij jou passen. Wanneer je dit niet doet dan kun je het idee hebben dat dingen jou overkomen en dat de omstandigheden bepalen hoe jou leven verloopt. Dit kan een machteloos gevoel opleveren, wat kan uitmonden in een gevoel van zinloosheid. Realiseer je dat jij in alle situaties, ongeacht de omstandigheden, zelf bepaalt hoe je ernaar wilt kijken, hoe jij je erbij wilt voelen en hoe jij ermee om wilt gaan, dat is jouw keuze.
  • Zelfverwezenlijking: Dit is doen waar je goed in bent en wat jouw identiteit bekrachtigt. Jezelf ontwikkelen in de richting die voor jou goed voelt. Hiermee bevestig je jezelf in waar je goed in bent en waar jij van houdt. Dit levert je zelfvertrouwen en zelfrespect op. Stel jezelf doelen en geniet van (kleine) prestaties die jou een goed gevoel en zin geven.
  • Zelfreflectie: Dit is kijken naar jezelf; wat is jouw verantwoordelijkheid in (hoe je omgaat met) de ontstane situatie, wat kun jij er zelf aan doen om er anders naar te kijken en je anders te voelen. Op deze manier hoef je niet altijd het idee te hebben dat dingen je ‘overkomen’.
  • Kwetsbaarheid: (Is iets anders dan zwakheid) Kwetsbaarheid is een emotie die je positief kunt inzetten, als je kracht. Zwakte is blijven hangen in je schaamte, waarbij je blijft geloven en handelen vanuit het idee dat je niet waardevol genoeg bent. Het vereist moed om jezelf kwetsbaar op te mogen stellen. Dit wil zeggen dat je van jezelf mag laten horen en zien wat jij voelt en denkt, zonder je als een slachtoffer te gedragen. Dan gebruik je kwetsbaarheid als jouw kracht. Dit levert je zelfvertrouwen op. Vanuit kwetsbaarheid kun je in verbinding komen met anderen. Mensen met zelfvertrouwen durven zich meer kwetsbaar op te stellen en zijn ook minder gemakkelijk te kwetsen.
  • Verbinding en participatie: Betekent dat je ergens bij hoort en/of deel van uitmaakt. Zorg dat je jouw autonomie en authenticiteit kunt bewaren binnen een groter geheel. Dit geeft een bevestiging van je identiteit en een bijdrage aan jouw gevoel voor zin.
  • Zelferkenning: Betekent dat je jezelf erkent, ziet en hoort en dat je jezelf af en toe vertelt dat je goed bezig bent. Dit betekent tevens dat je jezelf accepteert met alles erop en eraan, zonder daar over te oordelen en/of te willen veranderen. Zonder (zelf)erkenning kun je geen doelen stellen voor jezelf en/of bezigheden langdurig doen. Geloof in jezelf is belangrijk om onafhankelijk te kunnen functioneren. Wanneer je in jezelf gelooft, jezelf waardeert en er van jezelf mag zijn, dan straal je dit uit en zullen anderen ook in jou en wat je doet geloven. Erkenning van buitenaf kan soms ook prettig zijn, dit kun je realiseren door te vragen om feedback.

Vraag je steeds af: Wat geeft mijn leven zin en wat is nuttig voor mij. Oftewel wat wil ik wél, wat voelt goed, waar word ik blij van, waarvan ga ik harder lopen? Jouw leven of jezelf vergelijken met dat van een ander, kan verdriet, onbegrip en jaloezie opleveren. Jouw leven en jezelf vergelijken met jezelf kan je zelfreflectie, blijdschap, trots en zin opleveren.