Coachcounsellor » Nieuwsbrief » Aug'15 Controle

 

CoachCounsellor.nl

Nieuwsbrief CoachCounsellor

Definitie van controle (van Dale) = Onder controle hebben, in bedwang hebben, beheersen. Op het moment dat de dingen gaan zoals jij dat graag hebt, zal het lijken alsof je controle hebt over je leven, tot op zekere hoogte zal dat ook zo zijn. Dat is een prettig gevoel, je krijgt daarmee het idee dat je daar zelf voor een deel aan hebt bijgedragen en dat is ook zo. Het is prettig om zelf sturing te (kunnen) geven. Op het moment dat het tegenzit en / of er gebeurt iets wat in jouw ogen negatief is, dan zal je al snel het idee hebben dat je de controle kwijtraakt. 

Controle hebben, is een illusie, je kunt geen controle hebben over alle aspecten van je leven. We zijn soms (met alle goede bedoelingen) zo bezig met onszelf (onbewust) tegen te werken, te saboteren en te vechten tegen dingen die zijn zoals ze zijn en gaan zoals ze gaan, dat we niet doorhebben dat we hiermee onszelf en anderen in onze / hun ontwikkeling en groei beperken. We hebben niet alles en iedereen in de hand en we kunnen niet alles van tevoren weten. Dat is maar goed ook. Wanneer je de controle loslaat kun je nog steeds dingen beïnvloeden.

Wees je er bewust van dat onze cirkel van invloed klein is, we hebben alleen invloed op onze eigen verantwoordelijkheden, verwachtingen, gedachten, overtuigingen, gevoelens en gedrag. Ook kun je wat je niet kunt veranderen wel op een andere manier benaderen of bekijken. Op gebeurtenissen die zich buiten ons afspelen (bijvoorbeeld het weer), op bepaalde lichamelijke functies (bijvoorbeeld het hart) en op wat anderen uiteindelijk denken, voelen en doen, hebben we geen of beperkte invloed.

Wanneer je de controle loslaat, laat je vooral de verwachting los dat alles volgens jouw idee moet gaan, dan accepteer je dat de dingen zijn en gaan zoals ze zijn en gaan. Zorg dat je een goed onderscheid kunt maken tussen waar je kunt vertrouwen op de ander, of een goede afloop en waar je wel sturing aan kunt geven en invloed op kunt hebben. Dit laatste is voor ieder verschillend.

Loslaten

  • Wanneer je controlebehoefte te groot is geworden, wanneer je het idee hebt geen invloed te hebben op wat er 'is' of gebeurt, dan is het zaak om een stapje terug te doen.
  • Neem letterlijk een lager tempo aan en kijk wat er gebeurt. Wanneer je dit regelmatig herhaalt, zal je zien dat er meer ruimte en rust in je hoofd en omgeving ontstaat.
  • Accepteer dat wat er ‘is’; alles mag er zijn, zonder er iets mee te hoeven doen.
  • Leef in het hier-en-nu en kom tot het besef dat je niet alles en iedereen in de hand kunt houden, dat is ook niet nodig.
  • Heb vertrouwen: Uiteindelijk (dat heeft tijd nodig) zal er, door los te laten, een soort basisvertrouwen in je gaan ontstaan; een soort diep besef dat het goed komt.
  • Ontspan, ga wandelen, doe iets creatiefs, zoek dingen op die jou rust en troost geven.
  • Word je bewust van het idee dat controle niet, of zelfs averechts werkt.
  • Geef elke dag bewust iets uit handen, ook wanneer het vervolgens niet wordt gedaan zoals jij het zou doen.
  • Het hoeft niet altijd perfect te zijn, je mag best wat speelser omgaan met het leven!
  • Geef het tijd, je kunt een gewoontepatroon van (vaak tientallen) jaren niet in een paar weken doorbreken. Je kunt wel een begin maken en er op den duur steeds beter in worden.

Acceptatie

Ben je bereid om een ander te accepteren zoals hij of zij is, zonder er controle over te willen hebben, of te willen beinvloeden door je met die persoon te bemoeien. Dit geldt ook voor situaties, ben je bereid om een situatie te accepteren wanneer het bijvoorbeeld niet gaat zoals jij het had bedacht / wilt? Natuurlijk mag je vertellen wat iets met je doet en hoe jij het graag zou zien. Kun je het dan loslaten en erop te vertrouwen dat alles (uiteindelijk) op zijn pootjes terecht komt, ook al is de uitkomst misschien anders?

Wanneer je dingen / mensen halsstarrig vasthoudt, veroordeelt, of wegdrukt, blijf je in de flow van controle en angst, dit levert ongezonde stress op waardoor je je balans kwijtraakt, alles niet meer overziet en mensen van je afduwt.

Loslaten is accepteren dat wat er is, mag zijn wat het is. Je mag ernaar kijken zonder er iets mee te hoeven doen of veranderen.

 

AGENDA

Hartelijke groet,
CoachCounsellor
Yes Vieyra-Schaap
Register® Coach, Counsellor, Supervisor, Opleider en Trainer
Directeur / Eigenaar van CoachCounsellor(Academie)(CCA)

Crabethstraat 12
2801 AN, Gouda
T: 0182-510698
M: 06 248 06 856
E: yes@coachcounsellor.nl / info@ccacademie.nl
W: www.coachcounsellor.nl / www.ccacademie.nl
Register® Lid: ABvC (116002)
Geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
Register therapeut BCZ® licentiecode: 301285R
AGB code: 90031957
Praktijk code: 90(0)10884
KvK nr: 24384010

Het is toegestaan om deze nieuwsbrief door te sturen.
Het is niet toegestaan om deze nieuwsbrief te kopiëren of anderszins te gebruiken.