Coachcounsellor » Nieuwsbrief » Jan'16 Goed genoeg?

 

CoachCounsellor.nl

Nieuwsbrief CoachCounsellor

Niet goed genoeg

Al op jonge leeftijd begint het: De oneindige strijd voor goedkeuring, acceptatie en liefde. Liefde lijkt voorwaardelijk. Mamma lijkt alleen van je te houden wanneer je rustig bent, je je kamer opruimt en later wanneer je cijfers goed zijn etc.. Je denkt dat anderen je alleen accepteren wanneer je de juiste schoenen draagt, dezelfde rugtas hebt etc. etc..

Het idee niet goed genoeg te zijn, ontstaat uit ongezond perfectionisme. Wanneer je niet het perfecte resultaat creëert, dan denk je dat dit betekent dat je niet goed genoeg je best hebt gedaan en je anderen (lees jezelf) teleurstelt. Dit komt meestal voort uit conclusies die je in het verleden hebt getrokken. Het kan zijn dat je kritische ouders of vrienden had, waardoor je het idee kreeg niet goed genoeg te zijn. Je wilde voldoen aan (wat jij dacht dat) hun verwachting (was), om geaccepteerd te worden. Ook al spreek je deze mensen niet of zeggen zij dit niet (meer), de verwachting die jij van jezelf hebt blijft, jij bent nog steeds kritisch naar jezelf toe.

Je vertelt jezelf dat jezelf alleen waardeert wanneer je hebt voldaan aan je eigen en de, in jouw ogen, niet haalbare hoge verwachtingen van de ander. Je denkt, dat wanneer jij de perfecte partner, werknemer, ondernemer, ouder, vriend, etc. bent en je huis er geweldig uitziet, je al je doelen met veel succes hebt behaald, fantastische kleding draagt, alle feestjes afloopt en actief bent op LinkedIn en / of Facebook, dat je het dan pas waard bent om van gehouden te worden. Dat je dan pas ‘goed genoeg’ bent om waardering en liefde te ontvangen. Je voelt je vaak pas goed wanneer anderen zeggen dat ze je waarderen, ook al ben je dat even snel weer vergeten en / of doe je het naar jezelf toe af met: “dat meent hij toch niet” of “ach, dat is toch normaal”. Wanneer je wilt leven naar de zogenaamde (door jou bedachte) normen van anderen, dan kost het veel moeite en energie om (goed) te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Zolang jij je eigenwaarde laat afhangen van externe zaken, zal je nooit ‘goed genoeg’ zijn in jouw ogen.

‘Ik ben niet goed genoeg’ werkt destructief, vreet enorm veel energie, is ziekmakend en een plezier-blusser. Het kan veroorzaken dat je: ‘niet uit de verf komt’, chronisch ontevreden bent, je angstig, chronisch vermoeid, depressief of eenzaam voelt en uiteindelijk ziek en / of burn-out raakt. Het ondermijnt je moed en bereidheid om te doen wat nodig en goed voor je is. Het leven verliest dan steeds meer glans.

Anderen

Er is altijd wel iemand, waarvan je kunt denken dat hij / zij op één of ander gebied beter is dan jij. Mensen zijn nu eenmaal allemaal anders. Wanneer je dit anders-zijn, misbruikt om jezelf naar beneden te denken, dan is het oppassen geblazen! Wanneer je eenmaal bent gaan geloven dat je tekortschiet als mens, doordat je dit zo lang tegen jezelf hebt gezegd, dan gaat dat niet vanzelf weg en blijft het pijn doen.

Kijk uit voor het woordje ‘genoeg’

‘Genoeg’ is een door jezelf bedacht, destructief waardeoordeel over jezelf. Het woordje ‘genoeg’ houdt je klein zolang je dit tegen jezelf blijft zeggen. Wél goed genoeg, werkt precies hetzelfde als niet goed genoeg! ‘Genoeg’ blijft je minderwaardigheidsgevoelens voeden. Met ‘genoeg’ graaf je een kuil voor jezelf, waar je niet meer uitkomt. Het is een negatieve manier van denken over wat jij als mens waard bent. Zorg ervoor dat je realistisch over jezelf denkt, over wat je écht waard bent.

Ik ben goed, precies zoals ik ben

Geef jezelf de waardering en liefde die je verdient, beschouw jezelf als waardevol. Je bent goed, precies zoals je bent, met alles erop en eraan. Jouw meningen en gevoelens zijn altijd het product van jouw denken. Je verdient liefde en hebt er recht op, simpelweg omdat je bestaat, omdat je bent wie je bent. Niet om wat je denkt, zegt, hebt, voelt of doet. Je hoeft niets anders te doen om liefde te verdienen, dan jezelf te zijn. Jij bent degene die het jezelf mag geven, anderen zullen jouw voorbeeld dan volgen. De meest gelukkige mensen ervaren een sterke mate van liefde en verbondenheid in hun leven, simpelweg omdat zij zelf geloven dat zij het waard zijn om van gehouden te worden. Die ene simpele overtuiging geeft je de kracht om je leven voor altijd te veranderen.

Ik ben goed!

AGENDA COACHCOUNSELLOR ACADEMIE (CCA)

AGENDA

Hartelijke groet,
CoachCounsellor
Yes Vieyra-Schaap
Register® Coach, Counsellor, Supervisor, Opleider en Trainer
Directeur / Eigenaar van CoachCounsellor(Academie)(CCA)

Crabethstraat 12
2801 AN, Gouda
T: 0182-510698
M: 06 248 06 856
E: yes@coachcounsellor.nl / info@ccacademie.nl
W: www.coachcounsellor.nl / www.ccacademie.nl
Register® Lid: ABvC (116002)
Geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
Register therapeut BCZ® licentiecode: 301285R
AGB code: 90031957
Praktijk code: 90(0)10884
KvK nr: 24384010

Het is toegestaan om deze nieuwsbrief door te sturen.
Het is niet toegestaan om deze nieuwsbrief te kopiëren of anderszins te gebruiken.