Jan'18 Onbalans

Onbalans in relaties

Aardig zijn, inlevingsvermogen en compassie hebben voor anderen, zijn mooie kwaliteiten, welke ook je valkuil kunnen worden. Je kunt ook te veel geven waardoor je jezelf verliest, wat ten koste kan gaan van jezelf.

Dit kan komen doordat je

  • mensen misbruik van je laat maken

Wanneer jij de behoeftes van anderen altijd boven die van jezelf plaatst, kunnen mensen hier (onbewust/bewust) misbruik van maken. Wanneer geen nee kunt zeggen, dan zal jij de eerste zijn die benaderd wordt wanneer mensen iets nodig hebben. Dat is logisch en dat kun je ze dan ook niet kwalijk nemen. Jij stelt dan geen grenzen en laat anderen over jouw grenzen heengaan. Terwijl anderen (wanneer zij jou goed gezind zijn) het juist waarderen en respecteren wanneer je voor jezelf opkomt en ‘nee’ zegt wanneer het jou (om wat voor reden dan ook) niet uitkomt. Ook mag je aan anderen vertellen waar jij behoefte aan hebt en waar nodig de ander iets vragen. Op deze manier kunnen anderen ook iets voor jou betekenen en heb je een gelijkwaardige relatie.

  • je echte gedachten, gevoelens en behoeftes verbergt

Je vertelt niet wat jij ergens van vind, hoe iets voor jou voelt of wat jij nodig hebt, omdat je bang bent niet aardig gevonden te worden, of vreemd aangekeken te worden. Hierdoor loop je constant op je tenen om maar te voldoen aan, wat jij denkt dat anderen van jou willen of vinden, dit zal je uiteindelijk uitputten. Niet iedereen hoeft jou aardig/leuk te vinden, jijzelf vindt ook niet iedereen aardig/leuk. Iedereen is nou eenmaal anders en heeft een andere smaak of mening. Proberen om iedereen gelukkig te maken/houden maakt je onzeker en put je uit.

  • niet voldoende tijd besteedt aan het zorgen voor jezelf

Wanneer je al je tijd besteedt aan het zgn. gelukkig maken van andere mensen, dan blijft er geen tijd over jezelf. Zorg ervoor dat je in je agenda tijd vrijhoudt of maakt voor de dingen die jij leuk vindt en waar jij energie van krijgt. Er is veel energie nodig om voor anderen te kunnen zorgen, maak dan ook tijd om op te kunnen laden.

  • afhankelijke mensen/ slachtoffers aantrekt

Wanneer je een empathisch, betrokken en gevend mens bent dan kan je mensen aantrekken die zichzelf afhankelijk van anderen maken en in de ‘slachtofferrol’ zitten. Dit soort mensen zoeken naar mensen die 'pleasen', daarvan kunnen zij krijgen wat ze willen. Wees er alert op dat je geen deurmat wordt. Wees je ervan bewust dat deze mensen je helemaal leeg kunnen zuigen, zonder iets terug te geven. ‘Nee’ zeggen is niet egoïstisch, het is noodzakelijk en zorgt voor balans in relaties. Het beste wat je iemand kunt gunnen is dat diegene goed voor zichzelf zorgt, zonder dit van diegene over te nemen. Anders maak je de ander afhankelijk van je en dit wordt op de lange duur (terecht) niet gewaardeerd.

De volgende tips kunnen je helpen om goed voor jezelf te zorgen

  • Vind jezelf belangrijk genoeg.
  • Leer je eigen behoeftes kennen en vul die in.
  • Zet jezelf op nummer 1.
  • Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, wanneer je in eerste instantie goed voor jezelf zorgt, dat is niet egoïstisch, dat is noodzaak!
  • Trek je niets aan van wat een ander ergens van vindt: ‘Wat je vindt mag je houden!’
  • Leer ‘nee’ zeggen.
  • Zorg voor balans in relaties.

IEDERE GRENS DIE JE DURFT TE STELLEN BRENGT JOU DICHTER BIJ JEZELF