Coachcounsellor » Nieuwsbrief » Mrt'18 Pijn en lijden

 

CoachCounsellor.nl

Nieuwsbrief CoachCounsellor

Pijn en lijden

Pijn en lijden horen bij het leven. Dit kan fysieke pijn zijn of lijden als gevolg van bijvoorbeeld een ziekte of een ongeluk, of psychische pijn als gevolg van bijvoorbeeld afwijzing, het verlies van een dierbare, werk, etc. (wat zich uiteindelijk ook fysiek kan openbaren).

Pijn

Pijn ervaar je in het hier en nu. Lijden is: Je gedachten, overtuigingen en oordelen over; wat is, wat jij of anderen voelen, denken en doen, in het verleden of toekomst, of over iets wat je niet of juist wél wilt maar niet mogelijk is. Door je dit te realiseren kan je ervoor zorgen dat je lijden op een andere manier kunt gaan ervaren, waardoor je er anders mee om kan gaan. 

Lijden

Lijden kan een onderdeel van je identiteit worden. Het kan lijken dat het je voordeel oplevert, bijvoorbeeld doordat je hierdoor aandacht krijgt of omdat je denkt dat je je minder verantwoordelijkheid hoeft te dragen omdat mensen medelijden met je hebben. Het kan ook zijn dat je (onbewust) vindt dat je moet lijden, of dat je het niet verdient om gelukkig te zijn, bijvoorbeeld door je opvoeding, geloof of omdat je je ergens schuldig over voelt.

Leven zónder lijden ziet er hetzelfde uit als leven met lijden. Er zijn nog steeds allerlei issues, je ervaart verdriet, pijn, irritaties, triggers etc. Het verschil is dat je alléén waarneemt en alles laat ‘zijn’, inclusief de eventuele pijn die je voelt. Doordat alles er mag zijn, zónder dat je er iets aan hoeft te veranderen, maakt dat je niet/ minder lijdt. Wel neem je waar wat je voelt, denkt of doet, alleen merk je het nu op zonder erover te oordelen en erop te hoeven reageren, associëren of er weerstand tegen te hebben, het is wat het is.

Wat lijden veroorzaakt, kan je herkennen aan zinnen of gedachten welke gekenmerkt worden door: ‘Niet’, ‘moeten’, ‘(ver)oordelen’, ‘irritatie’, ‘eisen’, ‘verwachtingen’, 'hoop', ‘altijd’, ‘nooit’, ‘alles’, ‘niets’, etc.

Wanneer alles er mag zijn, dan kan het ook weer gaan. Je hoeft er niks van te vinden, of je vindt er juist van alles van en merkt dat dan op zónder er iets mee te hoeven doen. Er is geen weerstand, zoals bijvoorbeeld: ‘Dit had niet zo mogen zijn’, 'dit wil ik niet', of ‘dit moet anders’, er zijn geen gedachten die zich bezighouden met strategieën om de realiteit te veranderen. Ook helpt het niet om anderen te diskwalificeren om je eigen kwetsbaarheid te verhullen. Er is geen fixatie en geen verkramping.

Hierdoor ervaar je rust en ruimte en kan je gaan doen wat je wél wilt en gaan leven naar jouw persoonlijke waarden. Om dit te bereiken is het handig om eerst te weten wat jouw persoonlijke waarden zijn en hoe je deze op een prettige manier kunt naleven: Wat is daarvoor nodig en wat kun je beter laten?

Verder kan je kijken hoe je omgaat met pijn, triggers, gevoelens, gedachten, oordelen, overtuigingen, andere mensen en situaties. Bekijk dit in het licht van jouw persoonlijke waarden, zodat je weet wat daarbij aansluit en je een betekenisvol/ zinvol leven kunt gaan leiden in plaats van te lijden.

BEWEEG MEE MET WAT IS EN VERWONDER JE OVER WAT KOMT

AGENDA

Hartelijke groet,
CoachCounsellor
Yes Vieyra-Schaap
Register® Coach, Counsellor, Supervisor, Opleider en Trainer
Directeur / Eigenaar van CoachCounsellor(Academie)(CCA)

Crabethstraat 12
2801 AN, Gouda
T: 0182-510698
M: 06 248 06 856
E: yes@coachcounsellor.nl / info@ccacademie.nl
W: www.coachcounsellor.nl / www.ccacademie.nl
Register® Lid: ABvC (116002)
Geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
Register therapeut BCZ® licentiecode: 301285R
AGB code: 90031957
Praktijk code: 90(0)10884
KvK nr: 24384010

Het is toegestaan om deze nieuwsbrief door te sturen.
Het is niet toegestaan om deze nieuwsbrief te kopiëren of anderszins te gebruiken.