Mei'18 Omgaan met
Omgaan met Social Media
Velen vragen zich af hoe het komt dat het lijkt dat bepaalde fenomenen als burn-out en ADD etc. tegenwoordig meer de kop opsteken dan bijvoorbeeld 15 jaar geleden. 15 Jaar geleden en eerder waren dezelfde mensen gevoelig voor burn-out, alleen ontwikkelde men dit pas op latere leeftijd. In het heden raken vooral ook veel jongeren burn-out, dat is een verontrustende ontwikkeling. Ook ADD was vroeger net zo vaak aanwezig als in het heden, alleen werd het toen minder opgemerkt. Doordat er tegenwoordig veel meer gevraagd wordt van mensen en er veel meer prikkels zijn via Social Media ed. lopen mensen met ADD eerder tegen de lamp, het is voor hen moeilijker om goed te kunnen functioneren.
Social Media stress
De opkomst en spectaculaire groei van Social Media als Facebook, Twitter, Instagram en YouTube etc. hebben onze wereld veranderd. Via deze en andere kanalen hebben we toegang tot een haast ongelimiteerde hoeveelheid informatie. De diverse Sociale Media worden door jongeren het meest intensief gebruikt, zij besteden hier een groot deel van hun dag aan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze groep als eerste de negatieve gevolgen ervaart van de druk die gepaard gaat met de nieuwe digitale lifestyle. De smartphone speelt hier een grote rol in, hierdoor lijkt het dat je continu moet deelnemen aan het sociale netwerkverkeer.
Daarbij krijg je steeds allerlei fantastische berichtjes te zien waardoor je zou kunnen denken dat je niet voldoet aan wat er in jouw ogen van je verwacht wordt. Ook komt alles wat er in de wereld speelt direct bij je binnen. Men is bang om van alles te missen en is dan ook een groot deel van de dag bezig met Facebook, LinkedIn, Nieuwsapps, WhatsApp, Instagram, Pushberichten, Vloggen, Bloggen, Twitter, etc. Hierdoor is men (te)veel bezig met de buitenwereld en hoe het zgn. ‘hoort’, waardoor ze van zichzelf vervreemden en weinig sociale vaardigheden ontwikkelen, wat bij face-to-face communicatie wel wordt aangeleerd.
Er zitten ook veel positieve kanten aan Social Media, we hoeven het natuurlijk niet zonder te doen. Het is de manier hoe we ermee omgaan wat maakt of we het wel of niet goed kunnen hanteren. Het willen voldoen aan wat men denkt dat ‘normaal’ is, kan uiteindelijk leiden tot ziektes als bijvoorbeeld burn-out en aan stress gerelateerde klachten zoals slapeloosheid, angst, depressie en verminderd zelfvertrouwen.
Wat te doen
1. Maak afspraken. Spreek met elkaar en vooral met jezelf af op welke momenten er niet op computers, smartphones, televisie etc. wordt gekeken, zodat er aandacht is voor elkaar en voor wat op dat moment belangrijk is.
2. Ga eens bij iemand langs. I.pv. alleen via WhatsApp o.i.d. contact te hebben.
3. Zet je smartphone uit. Tijdens de maaltijden, feestjes, bezoeken en gesprekken met familie, vrienden of collega’s geen smartphones, ipads ed., zodat je er met je volle aandacht bij kunt zijn.
4. Slaap zonder telefoon naast je bed. Leg je telefoon in een andere kamer i.p.v. naast je bed. Wees niet bang dat je iets mist, slaap missen heeft veel kwalijker gevolgen.
5. Ga iedere dag minimaal 30 minuten naar buiten. Om te lopen, fietsen o.i.d.
6. Zet pushberichten en notificaties uit. Meldingen via Facebook of Twitter ed. zijn over het algemeen niet zo belangrijk of dringend dat je ze direct moet lezen of beantwoorden.
7. Blijf (bij) jezelf. Bedenk dat vloggers, bloggers, twitteraars etc. gewone mensen zijn en niet de waarheid in pacht hebben. Laat je niet gek maken met allerlei producten, adviezen, kleding, diëten etc. die je zou moeten kopen of doen o.i.d. Wees je bewust dat er heel veel gefotoshopt wordt! En bedenk dat velen zich anders voordoen dan wie ze werkelijk zijn.
8. Check je Social Media kort, op vaste tijdstippen. Bijvoorbeeld 2x per dag, bij voorkeur op momenten waarbij je alleen bent en niet sociaal hoeft te zijn, zoals wanneer je in de trein zit of aan het begin en einde van je werkdag. Een app als 'Flipboard' stelt een overzicht samen van al je Social Media, zodat je niet elk netwerk apart hoeft te bezoeken.
9. Beperk het aantal sociale netwerken. Naast Facebook, Twitter en WhatsApp kun je actief zijn op LinkedIn, Google+, Pinterest, Instagram, Flickr, Hyves, FourSquare, Tumblr, etc. etc. Vraag je af of dit echt is waar je je tijd aan wilt besteden?
10. Kijk uit met wat je op Social Media zet. Social Media zijn laagdrempelig, het is verleidelijk om je ongezouten mening in 140 tekens de wereld in te sturen, of een leuke foto te posten. Realiseer je wat je hiermee kunt ontketenen en dat foto’s altijd blijven circuleren op internet. Bedenk wat dit kan betekenen voor bijvoorbeeld een eventuele toekomstige sollicitatie o.i.d.
11. Installeer Apps om je bewust te maken van je gebruik. Zoals bijvoorbeeld ‘Moment’, 'Forest' of 'Breakfree', deze apps helpen je bewust te worden van het gebruik van je smartphone. Bedenk wat je allemaal had kunnen doen en bereiken, wanneer je deze tijd op een andere, waarschijnlijk meer zinvolle manier had gebruikt.
12. Gun jezelf je smartphone een aantal uren per dag en gedurende het weekend uit te zetten. Je zult merken dat je ineens tijd krijgt voor allerlei zaken waar je lang geen aandacht voor hebt gehad en je ervaart vooral rust!