Coachcounsellor » Nieuwsbrief » Sept'18 Aandacht

 

CoachCounsellor.nl

Nieuwsbrief CoachCounsellor

(Waar hij/ hem staat kan ook zij/ haar staan)

Aandacht

Het valt op hoe weinig mensen op de hoogte zijn van de impact die ADD heeft op een relatie. Vaak weten mensen wel dat ADD invloed heeft op concentratie en afspraken, men realiseert zich echter niet dat het veel verder gaat en zeer subtiel als een rode, destructieve draad door alle facetten van een relatie loopt. ADD staat omschreven als een aandachttekort stoornis. Mijns inziens is het een aandachtregulatie stoornis.

Iemand met ADD

De persoon met ADD heeft moeite met het reguleren van de aandacht. Na verloop van tijd, wanneer de relatie langer duurt en/ of wanneer er kinderen komen, dan verlegt de persoon met ADD (onbewust) de aandacht naar buiten en lijkt het voor de partner alsof die er niet meer toedoet. Wat het moeilijk maakt voor de partner is dat veel onaangename gedragingen van de persoon met ADD door anderen herkend worden als ‘normaal’ en daardoor niet als problematisch worden gezien. Het punt is dat deze gedragingen telkens weer, vaak meerdere keren op een dag de kop opsteken en degene met ADD hiervoor geen verantwoordelijkheid neemt, altijd excuses en uitvluchten heeft en naar de/ een ander/ situatie wijst. 

De persoon met ADD voelt zich ook niet prettig bij zijn aandacht verlies, dit gebeurt niet met opzet. Doordat hij dit niet uit/ deelt, voelen beiden zich alleen. Langzaamaan wordt de relatie verstoort en ontstaat er een ongelijkwaardige ouder-kind/ hulpverlener-cliënt relatie, waar beiden zich niet prettig bij voelen. De partner wordt gezien als een ‘zeur' of ‘bitch’ en gaat zichzelf op den duur ook zo zien, wat een naar gevoel oplevert. Degene met ADD voelt en gedraagt zich als ‘slachtoffer’. Door de ontkenning van degene met ADD gaat de partner enorm aan zichzelf twijfelen en wordt doodmoe van de ‘strijd’ die dit telkens oproept, uiteindelijk leidt dit vaak tot burn-out of andere aandoeningen. Wanneer de persoon met ADD zou onderkennen/ accepteren dat er iets aan de hand is en ervoor zou uitkomen dat de verantwoordelijkheid voor het gedrag bij hem ligt, dan zou de sfeer verbeteren, dit is voor beiden een stuk aangenamer. 

Medeleven en begeleiding

Medeleven van de omgeving en goede professionele begeleiding is van groot belang. Realiseer dat degene met ADD geneigd is op den duur het geleerde weer te laten versloffen, dit is geen onwil of opzet, dit gebeurt omdat de focus/ aandacht er dan weer vanaf is. Dit betekent dat de persoon met ADD gedurende het hele leven reminders nodig blijft houden en waar nodig begeleiding, om alles regelmatig weer op te frissen en de focus/ aandacht te leggen naar wat echt belangrijk is.

WANNEER JE LATER TERUGKIJKT OP HET LATEN LIGGEN VAN HET GEVEN VAN LIEFDE EN AANDACHT AAN JE NAASTEN, WAT HEB JE DAN WERKELIJK BEREIKT?

AGENDA

Hartelijke groet,
CoachCounsellor
Yes Vieyra-Schaap
Register® Coach, Counsellor, Supervisor, Opleider en Trainer
Directeur / Eigenaar van CoachCounsellor(Academie)(CCA)

Crabethstraat 12
2801 AN, Gouda
T: 0182-510698
M: 06 248 06 856
E: yes@coachcounsellor.nl / info@ccacademie.nl
W: www.coachcounsellor.nl / www.ccacademie.nl
Register® Lid: ABvC (116002)
Geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
Register therapeut BCZ® licentiecode: 301285R
AGB code: 90031957
Praktijk code: 90(0)10884
KvK nr: 24384010

Het is toegestaan om deze nieuwsbrief door te sturen.
Het is niet toegestaan om deze nieuwsbrief te kopiëren of anderszins te gebruiken.