Coachcounsellor » Nieuwsbrief » Dec'18 Gezellig?

 

CoachCounsellor.nl

Nieuwsbrief CoachCounsellor

Gezellig

De feestdagen staan weer voor de deur, voor veel mensen ‘moet’ het dan ‘gezellig’ zijn. Juist op deze dagen komen, vanwege de gevoelde ‘verplichtingen’, spanningen naar boven. Dat maakt dat de kerstdagen soms op een ramp uitdraaien. 

Gezelligheid staat voor een bepaalde aangename sfeer, omstandigheid of gevoel, een vorm van knusheid, vriendelijkheid, huiselijkheid, vertrouwdheid, enzovoort. Vaak heeft gezelligheid te maken met samenzijn in een omgeving waarbij ieder zichzelf mag zijn.Ook alleen kan iemand het heel gezellig hebben. Het kan gezellig zijn, iemand kan gezellig zijn en ook een omgeving kan gezelligheid uitstralen.Gezelligheid is zeer persoonlijk, wat voor de één gezellig is, kan voor een ander een verschrikking zijn. 

Het gezellig hebben lijkt vaak een doel op zich te zijn. We leggen ons dingen op en verhogen de druk naar onszelf. We vergeten dat iedere aanwezige voor zich, hier een eigen verantwoordelijkheid in heeft. Echte gezelligheid ontstaat spontaan en is niet op te leggen, het hangt van zoveel factoren af dat we er weinig invloed op hebben. Wanneer je huis gezellig is, terwijl jij verdriet, boosheid, eenzaamheid of angst voelt, dan ervaar jij het niet als gezellig. 

Veel mensen zien op tegen de feestdagen omdat zij zich verplicht voelen om bepaalde bezoeken af te leggen of mensen uit te nodigen. Wanneer je mensen op bezoek hebt die onderuitgezakt verwachten dat jij het leuk maakt, dan ligt er een zware, vaak niet haalbare taak op je schouders. Een samenzijn slaagt pas wanneer ieder zijn steentje bijdraagt. Geef ze iets te doen, zoals bijvoorbeeld: Een taart bakken, met een schaal hapjes rondgaan, de muziek in de gaten houden etc. Wanneer mensen zich medeverantwoordelijk voelen en het idee hebben dat hun individuele bijdrage wordt gezien door anderen, zullen ze eerder hun best doen om het te laten slagen. Bovendien zullen ze het meer waarderen juist omdát ze er zelf aan hebben bijgedragen. 

Heb minder verwachtingen en zie hoe het loopt. Is je huis rommelig? Wellicht vinden je gasten dit gezelliger dan wanneer jij gestrest alles ‘gezellig’ hebt gemaakt en moe bent. Wanneer je uitgaat met vrienden dan is het de ene keer is gezellig met veel lachen, de andere keer heb je een goed gesprek. En de volgende keer is het alleen maar leuk. Je weet vantevoren niet wat er gaat gebeuren, hoe anderen erin staan, zich voelen en gedragen.

Gezelligheid hangt niet af van bijvoorbeeld de prijs of hoeveelheid van de wijn, het eten, jouw uiterlijk etc. Het komt voor dat mensen zeggen, wanneer iemand bijvoorbeeld geen alcohol drinkt: “Joh, doe niet zo ongezellig, kom op neem er eentje voor de gezelligheid”. Gezelligheid wordt dan afgewogen naar het aantal glazen alcohol dat iemand drinkt, terwijl er veel mensen zijn die onder invloed van alcohol zich zeer ongezellig kunnen gedragen. Het lijkt dan ook dat deze mensen willen dat je drinkt om het eigen gedrag te vergoelijken.

Voel je je eenzaam of heb je problemen en verlang je naar gezelligheid? Zorg dan goed voor jezelf en onderneem actie, maak het leuk, bel iemand op, organiseer iets of maak het leuk voor jezelf. Alleen op die manier houd je het vol en komt er verbetering. Ook met weinig financiële middelen of wanneer je niet lekker in je vel zit, geestelijk of lichamelijk, kun je creatieve oplossingen bedenken waarbij jij je prettiger voelt. Omring je met dingen en of mensen die jou een fijn gevoel geven en accepteer hulp. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor wat wij denken, doen en voelen ongeacht de omstandigheden etc.

Tips

 • Niks moet 
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je denkt, doet en hoe je je voelt
 • Ontspan
 • Geniet
 • Geef je grenzen aan
 • Wees jezelf
 • Volg je hart 
 • Maak het jezelf gemakkelijk
 • Laat zaken van je afglijden
 • Vraag om hulp 
 • Ga weg wanneer dat goed voor je voelt
 • Laat de verantwoordelijkheid waar of bij wie die hoort
 • Kijk op een positieve manier 
 • Zorg goed voor jezelf
 • Houd alle mogelijkheden open
 • Voel wat je voelt, zonder daar iets mee te hoeven doen
 • Het is oké wat je voelt
 • Doe wat goed voelt

 

GENIET VAN DE FEESTDAGEN!

AGENDA

Hartelijke groet,
CoachCounsellor
Yes Vieyra-Schaap
Register® Coach, Counsellor, Supervisor, Opleider en Trainer
Directeur / Eigenaar van CoachCounsellor(Academie)(CCA)

Crabethstraat 12
2801 AN, Gouda
T: 0182-510698
M: 06 248 06 856
E: yes@coachcounsellor.nl / info@ccacademie.nl
W: www.coachcounsellor.nl / www.ccacademie.nl
Register® Lid: ABvC (116002)
Geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
Register therapeut BCZ® licentiecode: 301285R
AGB code: 90031957
Praktijk code: 90(0)10884
KvK nr: 24384010

Het is toegestaan om deze nieuwsbrief door te sturen.
Het is niet toegestaan om deze nieuwsbrief te kopiëren of anderszins te gebruiken.