Coachcounsellor » Nieuwsbrief » Mrt'20 Corona angst

 

CoachCounsellor.nl

Nieuwsbrief CoachCounsellor

Corona angst
Ik hoor om mij heen dat veel mensen en ook een deel van mijn cliënten, behoorlijk onrustig, gestrest en angstig zijn in deze coronacrisis. Angst voor zichzelf en dierbaren, het werk, opleiding, de operatie die niet doorgaat, de portemonnee, etc. Het is een angst voor wat er in de toekomst eventueel kan gebeuren. Omdat dit hypothetisch is, is alles mogelijk en daardoor kunnen mensen er moeilijk mee omgaan. Over het algemeen geldt dat hoe rationeler je bent, des te beter je functioneert, rationeel blijven dus.

Emoties kan je op die manier te lijf gaan. Concrete angst, bijvoorbeeld voor iemand die hoest, is juist goed: Dat maakt dat je een stapje opzij doet. Abstractere angst, zoals bijvoorbeeld voor wat er in de toekomst kan gaan gebeuren, kan je relativeren. De toekomst is sowieso abstract. Het is normaal om bepaalde angstgevoelens te hebben, besef dat je aan abstracte, niet tastbare zaken niks kunt doen.

Verlies van controle
Dit is existentiële angst, de achtergrondangst die veel mensen onbewust hebben, namelijk; dat we dood kunnen gaan. Normaal gesproken hebben we dit af en toe, bijvoorbeeld bij begrafenissen, nu slaat deze existentiële angst extra hard toe en gaat niet weg, omdat het om ons heen blijft hangen. Het is belangrijk te erkennen dat dit soort emoties normaal zijn.

Vervolgens kan je bedenken dat de kans dat jij of jouw dierbaren doodziek worden, hoe dan ook klein is en dat áls jij/ je dierbaren doodziek worden, onze gezondheidszorg (tot nog toe) op orde is. Wanneer je blijft piekeren, doe dan een gedachtenstop; zeg tegen jezelf terwijl je piekert ‘stop’ en zet er een andere, helpende, positieve of neutrale gedachte voor in de plaats. Zorg dat je deze nieuwe positieve gedachte altijd paraat hebt. Maak er een mantra van.

Houd rationeel voor ogen wat je zelf kunt doen om besmetting van jezelf en anderen te voorkomen, dit geeft een gevoel van controle. 

Deze tijd kan ook positieve zaken naar voren brengen
Het aantal stressoren neemt af. Als je ziet wat er nu allemaal wordt afgezegd, terwijl er daarvoor door veel mensen gezegd werd dat dit absoluut niet kon, dan relativeert dit en laat zien dat, wanneer de nood hoog is, we allemaal een stapje terug kunnen doen. We raken hierdoor meer doordrongen van waar het in het leven eigenlijk om gaat, dat is iets om bewust van te blijven. Ook de effecten van deze periode op het klimaat zijn gunstig: Minder CO2 uitstoot etc. We kunnen deze coronacrisis ook zien als een wake-upcall.

Tips

 • Kijk maximaal 2 keer per dag naar het nieuws en evt. adviezen van het RIVM om praktische stappen te nemen.
 • Volg alle adviezen op.
 • Deel positieve verhalen en positieve beelden.
 • Houd je aan je normale dagindeling, kleed je ‘s morgens gewoon aan en doe wat je altijd deed alleen nu evt. thuis.
 • Vul de uren die nu evt. vrij zijn gekomen in met zaken die al langer zijn blijven liggen.
 • Voorkom chronische stress.
 • Let op dat je met anderen positief praat en maak het ondanks de omstandigheden leuk voor jezelf en je omgeving.
 • Zorg goed voor jezelf, eet gezond en beweeg.
 • Zoek afleiding, ga naar buiten, verzin leuke dingen, gebruik humor.
 • Slaap voldoende.
 • Handen minimaal 20 seconden met zeep wassen, niet aan je gezicht zitten.
 • Minimaal 1,5 meter afstand houden, niet in groepjes afspreken.  
 • Zoek sociale contacten via Skype, FaceTime of telefoon.


WANNEER JE JE FOCUST OP GEVAAR GROEIT STRESS, WANNEER JE JE AANDACHT OP IETS ANDERS RICHT, VERMINDERT ANGST.


Let op: Gezien het coronavirus mogen de sessies voorlopig niet Face-to-Face plaatsvinden. CoachCounsellor Yes Vieyra heeft, op advies van haar beroepsverenigingen en het RIVM, de volgende maatregel m.b.t. het coronavirus genomen: Zolang de situatie hierom vraagt, doet CoachCounsellor alle sessies via beeldbellen/ telefonisch. Ik heb hier al jaren ervaring mee en de resultaten verschillen niet van face-to-face sessies. Wel is het voor sommige cliënten even wennen aan deze manier van begeleiden. Alvast mijn dank voor jullie medewerking!

AGENDA

Hartelijke groet,
CoachCounsellor
Yes Vieyra-Schaap
Register® Coach, Counsellor, Supervisor, Opleider en Trainer
Directeur / Eigenaar van CoachCounsellor(Academie)(CCA)

Crabethstraat 12
2801 AN, Gouda
T: 0182-510698
M: 06 248 06 856
E: yes@coachcounsellor.nl / info@ccacademie.nl
W: www.coachcounsellor.nl / www.ccacademie.nl
Register® Lid: ABvC (116002)
Geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
Register therapeut BCZ® licentiecode: 301285R
AGB code: 90031957
Praktijk code: 90(0)10884
KvK nr: 24384010

Het is toegestaan om deze nieuwsbrief door te sturen.
Het is niet toegestaan om deze nieuwsbrief te kopiëren of anderszins te gebruiken.