Coachcounsellor » Nieuwsbrief » Okt'10 Zelfrespect

 

CoachCounsellor.nl

Nieuwsbrief CoachCounsellor

Hoe respectvol ga jij om met jezelf? In hoeverre houd jij je aan de afspraken welke jij met jezelf hebt gemaakt? Hoe kan het zijn dat je met jezelf omgaat op een manier zoals je nooit met anderen zou omgaan? Dat is niet erg liefdevol naar jezelf. Het is goed mogelijk om vanuit respect voor jezelf respect te tonen voor anderen.

Velen van ons zijn vooral gericht op anderen en gaan daarmee ‘respectvol’ om, dat hebben wij tenslotte zo geleerd. Tegelijkertijd vergeten zij (regelmatig) zichzelf en doen dingen waarvan zij denken dat deze goed zijn voor de ander, zonder zich daarbij te bedenken of ze ook werkelijk wel goed zijn voor zichzelf en de ander. Daarmee doen zij zichzelf (en ook de ander) enorm tekort, dit zijn de potentiële ‘burn-outers’.

Respect voor jezelf betekent dat jij op een liefdevolle manier met jezelf omgaat, jezelf kunt vertrouwen en waarderen om wie jij bent, met alles erop en eraan. Dat is iets anders dan kijken of je wel voldoet aan de normen/verwachtingen van anderen.

Wanneer jouw leven in het teken van anderen staat, dan kan je eigen welzijn in het gedrang komen. Wanneer jij niet luistert naar jouw eigen behoeften en gevoelens en deze niet invult, dan ga jij voorbij aan jezelf. Ook zullen anderen dan net als jij, aan jou voorbij gaan.

Wanneer jij wel luistert naar de behoeften en gevoelens van anderen en deze behoeften vaak (ongevraagd) voor de ander invult, zonder je eigen behoeften en gevoelens aandacht te geven en voorop te stellen, dan zul je steeds dieper in jezelf keren. Je doet dan jezelf en ook die ander(en) zeer tekort.

Wanneer jij erop rekent dat anderen, net als jij (ongevraagd) jouw behoeften invullen en jou een goed gevoel zullen geven, dan maak je je afhankelijk van anderen en laat jij je keer op keer teleurstellen. Ook maakt dit dat je (onbewust) naar steeds andere manieren gaat zoeken om door anderen gewaardeerd, erkend en gezien te worden. Je vertoont dan ‘pleasers gedrag’ en dit kan je enorm gaan frustreren.

Wanneer jij liefdevol met jezelf omgaat, goed voor jezelf zorgt, zowel lichamelijk als geestelijk, jezelf belangrijk genoeg vind, jezelf het beste gunt, jouw eigen behoeften en gevoelens serieus neemt, hier de verantwoordelijkheid voor neemt en deze zelf invult, waarbij je jouw grenzen naar de buitenwereld stelt, dan ga jij respectvol met jezelf om. Hierdoor kun jij jezelf waarderen, vertrouwen en accepteren met alles erop en eraan, ongeacht wat anderen vinden, denken, zeggen of doen. Dit kan jou een zeker, onafhankelijk en krachtig gevoel van eigenwaarde opleveren.

Wanneer jij jezelf belangrijk genoeg vindt, in jezelf gelooft en jezelf erkent, ziet en naar jezelf luistert, dan kun jij op jezelf vertrouwen, jezelf waarderen en accepteren en straal je dit ook uit waardoor de kans groot is dat anderen dit ook gaan doen.

De overwinning hierbij op jezelf is, dat je toe kunt geven aan jezelf dat jij (net als anderen) verantwoordelijk bent voor jouw eigen welzijn en daarmee zelf aan de slag gaat. Hiermee overwin je jouw eigen onwetendheid = Je bewust worden van hoe jij met jezelf omgaat.

Deze zelfoverwinning is de grootste stap naar zelfrespect.

AGENDA

Hartelijke groet,
CoachCounsellor
Yes Vieyra-Schaap
Register® Coach, Counsellor, Supervisor, Opleider en Trainer
Directeur / Eigenaar van CoachCounsellor(Academie)(CCA)

Crabethstraat 12
2801 AN, Gouda
T: 0182-510698
M: 06 248 06 856
E: yes@coachcounsellor.nl / info@ccacademie.nl
W: www.coachcounsellor.nl / www.ccacademie.nl
Register® Lid: ABvC (116002)
Geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
Register therapeut BCZ® licentiecode: 301285R
AGB code: 90031957
Praktijk code: 90(0)10884
KvK nr: 24384010

Het is toegestaan om deze nieuwsbrief door te sturen.
Het is niet toegestaan om deze nieuwsbrief te kopiëren of anderszins te gebruiken.