Gevolgen van lichamelijk/ geestelijk misbruik

Lichamelijk en/ of geestelijk misbruik, wat in de (vroege) jeugd heeft plaatsgevonden, wordt vaak in de volwassenheid weggestopt. Als kind hebben deze mensen, om dit misbruik in hun jeugd te overleven, onbewust 'overlevingsstrategieën' (bepaald gedrag wat op dat moment werkte om te 'overleven') toegepast. Deze strategieën waren toen effectief en nodig om te kunnen blijven functioneren. In het volwassen leven belemmeren deze 'overlevings-strategieën' een volwaardig en prettig leven. Meestal is men zich hiervan niet bewust, men wordt hierop, in het hier en nu, steeds weer getriggerd. Bij bepaalde situaties en/of personen heeft men dan nare/destructieve gevoelens en/ of vertoont men (onbewust) gedrag wat niet bij de situatie of persoon van dat moment behoort. Men reageert dan vaak buiten proporties en/of niet effectief.

In het volwassen leven zijn deze 'slachtoffers' er vaak van overtuigd dat zij zelf verantwoordelijk waren voor het misbruik en schamen zich daarvoor. Ook weten ze vaak niet meer precies wat er zich heeft afgespeeld, ze hebben het 'verdrongen'. Daardoor vinden zij het moeilijk om er over te praten. Ook nemen zij zichzelf en wat er is gebeurd vaak niet serieus en/ of wordt het verleden gebagatelliseerd. Zij kunnen bepaalde overtuigingen over zichzelf hebben ontwikkeld, welke ze in het heden in de weg zitten om optimaal te kunnen functioneren. Ook de omgeving helpt vaak (meestal onbewust/uit eigen belang) bij het instant houden hiervan. Door het verleden te ontkennen, ontkent men zichzelf!

Bij misbruikte personen ziet men regelmatig wissellende stemmingen, onrealistische schuldgevoelens, ontkennings-, vermijdings-, destructief-, verslavings-, perfectionistisch-, overdreven- en/of onaangepast- gedrag. Dit alles kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten waaronder bijvoorbeeld een Burn-outDoor zich bewust te worden van wat er is gebeurd in het verleden, gevoelens serieus te nemen en emoties (alsnog) te mogen (door)voelen, kan men de verantwoordelijkheid laten bij wie en waar die hoort.

Het is goed om de kracht die men in zich heeft om het te 'overleven', te gaan ontdekken en deze op een positieve manier te leren inzetten in het hier en nu. Dan kan het heden omarmd worden, zonder dit door het verleden te laten overschaduwen. Je kunt dan jezelf erkennen. Dan kun je eindelijk gaan 'leven', in plaats van 'overleven'.

Begeleiding en ondersteuning middels coaching of counseling bij dit proces is sterk aan te raden. CoachCounsellor heeft verschillende succesvolle methoden en technieken om je hierbij te begeleiden, zie ook 'Traumaverwerking'.

BLIJF GEEN SLACHTOFFER VAN JE VERLEDEN